CASA VRĂBIUȚELOR

Vrăbiuțele și-au făcut mereu cuib în podul acestei case. Dintr-un motiv neștiut de nimeni, erau atrase de această clădire, ca un magnet. Nu făceau mizerie, nu făceau gălăgie, doar își creșteau puii în liniște, în zecile de cuiburi pe care le instalau în pod. Singura dată când ciripeau, era atunci când se muta un nou locatar. Dacă era un om bun sau o familie cinstită, triluri minunate de păsărele se auzeadu din pod, minute în șir. Dacă însă era vorba de vreun locatar necinsit, mincinos sau nepăsător, vrăbiuțele nu ziceau nici ”pâs”. Astfel, toți vecinii își dădeau seama ce fel de oameni s-au mutat în cartier. Așadar, sunteți pregătiți de un test? Poftiți, treceți pragul! Vrăbiuțele mai sunt în pod!

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Blv. 3 august 1919 nr. 3

BULEVARDUL 3 August 1919 Nr. 3

Poz. 62, cod TM-II-a-A-06097_ Ansamblul urban „Fabric” (II)

Clădirea a fost construită la începutul secolului al XX-lea, în stil szecesszió, în cartierul Fabric, sub forma demisol + parter + 2 etaje. Fațada este deosebit ornată, cu motive zoomorfe (bufnițe stilizate), panglici răsucite (“coup de fouet”), fețe feminine înconjurate de motive vegetale. Este de remarcat colțul rotunjit, susținut de 4 coloane aparente, brâul de ornamente de deasupra ultimului etaj cu figuri frontale de lei stilizați și cele 2 figuri (măști) grotești care susțin balconetul de deasupra intrării principale. De la 1922 și până la naționalizare în 1950, casa a aparținut Societății pe acțiuni Industria de Lemn „Munduș și Borlova-Armeniș” care i-a folosit apartamentele pentru birouri sau ca și locuințe pentru angajați. 

Promovarea pe termen lung a  branding-ului identitar de patrimoniu reprezintă unul dintre obiectivele centrale ale Timișoara Premium Exposed City. Clădirile restaurate vor genera parcursul arhitectural și turistic al zonei istorice FABRIC, impactul produsului finit  conferind puternica vizibilitate pentru investitori, turiști și comunitatea locală.

Photo credit: Daliana Iacobescu

SELECTATĂ

ÎN ADOPTARE

ADOPTATĂ

ÎN EXECUȚIE

FINALIZATĂ

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Blv. 3 august 1919 nr. 3
Close Menu