TIMIȘOARA PREMIUM EXPOSED CITY
Asociația Expose Architecture, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara împreună cu partenerii lor, RUR – Biroul Teriorial Vest, Universitatea La Sapienza – Roma și Camera de Industrie și Comerț a Italiei, au lansat în premieră absolută pentru Timișoara, proiectul Timișoara Premium Exposed City.
Timișoara Premium Exposed City are ca scop creșterea, până în 2021, a numărului de clădiri restaurate, crearea și promovarea pe termen lung a branding-ului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european. Concret, vizează identificarea unui numar de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timișoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finanțatori), în vederea restaurării lor.
Avem în vedere acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat (dar care replicate pe mai multe imobile primesc un impact la scară largă), între proprietarii imobilelor și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu. Investitorii trebuie să acționeze din propria convingere și cu dorința de a contribui și a fi părtași în mod direct, într-un moment în care orașul are nevoie să-și pregătească imaginea arhitecturală și urbanistică pentru întâmpinarea evenimentului TM 2021, prin readucerea fațadelor clădirilor din cartierele istorice, la adevărata lor valoare.
Ne aflăm în prima etapă de identificare a clădirilor viabile pentru proiect și va urma apelul public către investitori. Cooptarea finanțatorilor se va face prioritizat, plecând de la nivel local, regional, național, până la cel european/internațional. Platforma online a proiectului, se conturează în paralel cu dezvoltarea proiectului, și va permite urmărirea demersului în timp real.
Rezultatul va fi un parcurs arhitectural/turistic în Timișoara, care urmărește clădirile restaurate și este dublat de un puternic brand de identitate de patrimoniu pentru orașul Timișoara, generat de transferul reciproc de imagine clădire – investitor.
”
Este un proiect lansat din spirit civic pentru realizarea căruia este nevoie curaj, de relaționare și implicare directă, motiv pentru care facem apel la toți cei ce au putere financiară, de decizie, socială, media, etc… și care cred în șansa lor de a marca istoria Timișoarei.
Arh. Raluca PESCAR – Președinte al Asociației Expose Architecture
MEMBRI PARTICIPANȚI LA ACȚIUNE
Asociația Expose Architecture este o asociație non-guvernamentală, cu beneficiu public, înființată în 8 martie 2011. Scopul asociației este susținerea și organizarea de activități menite să contribuie la dezvoltarea unei societăți durabile prin Analizarea, Diagnosticarea și Integrarea Sistemelor Arhitecturale și de Urbanism.
Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Timiş (DCCPCNJ Timiş), ca serviciu public deconcentrat, cu personalitate juridică, al Ministerului Culturii şi Cultelor, are ca obiectiv principal asigurarea condiţiilor de exercitare a dreptului la educaţie şi a accesului la cultură pentru toţi cetăţenii judeţului Timiş, indiferent de apartenenţa religioasă, etnică sau sexuală, şi în conformitate cu opţiunile lor liber exprimate.
Registrul Urbaniștilor din România, prin Biroul teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest – Timişoara – are ca activități specifice specializarea și formarea continuă a urbaniștilor din România, evidentă privind calificarea în domeniu, monitorizarea exercitării dreptului de semnatură, expertiză extrajudiciară în domeniile urbanism și amenajarea teritoriului.
Principalul obiectiv al CCIpR este acela de a favoriza dezvoltarea schimburilor comerciale între România și Italia și colaborarea între investitorii celor două țări, furnizând informații și acordând asistență în procesele de internaționalizare. De asemenea, CCIpR reprezintă interesele propriilor asociați în fața autorităților române.
Consulatul Onorific al Italiei în Timișoara exercită funcțiile oficiale notariale pentru diaspora italiană și organizează, sub patronajul Excelenței Sale, Consulul Italiei în Timișoara, o serie de acțiuni culturale pentru promovarea Timișoarei, în contextul în care Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021.
UrbanizeHUB este un start-up global online, un agregator de idei și proiecte, care integrează soluții și expertiză în procesul de dezvoltare sustenabilă a orașelor din România. UrbanizeHub este pentru oamenii visători care vor să vină cu idei și să le pună în practică pentru a trăi într-o lume mai conectată; este pentru oameni inteligenți care gândesc într-un mod neconvențional și cred în viitorul dezvoltării urbane durabile și al tehnologiei.