CASA COPILAȘILOR

Ați văzut câte ferestre are această casă? Dacă întrați în ea, veți vedea că este inundată de lumină. Nu a fost însă mereu așa. Cu sute de ani în urmă, clădirea avea doar un geam și de abia intra soarele în ea. Era locuită de un prinț și o prințesă, bogați dar nefericiți. Nefericiți, pentru că oricât de tare se străduiau, tinerii soți nu reaușeau să aducă pe lume un copilaș. Într-o zi, prințesa, sătulă de întunericul din suflet dar și din casă, s-a hotărât să facă o fereastră la dormitor. Măcar lumina să intre în viața ei, se gândi ea. În timp ce, împreună cu soțul ei, munceau la noul geam, a simțit mângâierea soarelui pe obraz și a știut că va rămâne însărcinată. După nouă luni, a adus pe lume un copilaș. A mai făcut o fereastră și apoi un alt copilaș. Se spune că o prințesă a avut șapte copii și tot atâtea geamuri la casă. Nu se știe cine a făcut celălalte ferestre, dar se spune că toți cei care intră în casă și simt mângâierea soarelui prin geamurile imense, devin în scurt timp părinți.

Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara

strada Gheorghe doja nr. 3

Poz. 63, cod TM-II-s-B-06098_ Situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”

Clădirea a fost construită în stil szecesszió eclectic, mai auster, în forma demisol + parter înalt + 2 etaje. Sunt de remarcat ornamentațiile cu chip de femeie de deasupra ușii și a ultimului etaj și cele cu busturi angelice în profil dintre etaje. Cele 3 balconete dispuse simetric față de intrarea în casă amintesc prin dimensiuni și feronerie de începuturile stilului Art-Nouveau maghiar.

Promovarea pe termen lung a  branding-ului identitar de patrimoniu reprezintă unul dintre obiectivele centrale ale Timișoara Premium Exposed City. Clădirile restaurate vor genera parcursul arhitectural și turistic al cartierului istoric IOSEFIN, impactul produsului finit  conferind puternica vizibilitate pentru investitori, turiști și comunitatea locală.

Photo credit: Daliana Iacobescu

SELECTATĂ

ÎN ADOPTARE

ADOPTATĂ

ÎN EXECUȚIE

FINALIZATĂ

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Str. Gheorghe Doja nr. 3
Close Menu