CASA BOGĂȚIEI

Legenda spune că în această casă a trăit până la sfârșitul zilelor sale un bătrân foarte bogat. Casa seamănă mai mult cu un castel regal, decât cu o locuință. Avea mobilă sculptată cu pietre scumpe, geamuri pictate de artiști celebri din acele vremuri și oglinzi poleite cu aur. Bâtrînul era însă atât de zgârcit, încât nu avea niciun prieten. Îi era teamă că cineva o să-i fure averea, așa că nu invita pe nimeni, niciodată, în casă. Își trăia zilele singur, printre bogățiile lui. Dar atunci, când casa veche a început să se deterioreze, nu a găsit pe nimeni să îl ajute să o refacă. Iar el, era deja prea bătrân și prea bolnav. Se spune că a vândut tot ce avea în casă și cu ultimele lui puteri s-a dus la un bijutier și a cumpărat smaralde, cu un munte de bani. Smaralde pe care le-a ascuns în ungherele casei bătrâne. Rămâne să le găsească cel care va renova clădirea. Asta, dacă legenda este adevărată.

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Piața Mocioni nr. 6

Piața Alexandru Mocioni nr. 6

Poz. 63, cod TM-II-s-B-06098_ Situl urban „Vechiul Cartier Iosefin”

Palatul de la această adresă a fost construit în anii 1910-1911, alături cu următoarele 2 clădiri alăturate, în regim demisol + parter + 2 etaje, la cererea comanditarului Béla Fiatska. Clădirea a fost construită ca și casă de raport, iar proprietarul, extrem de bogat în urma afacerilor de închiriere de apartamente în astfel de clădiri era și un cunoscut pasionat de filatelie. Imobilul are stilul szecesszió. Sunt de remarcat ornamentele frumoase care include chipuri feminine și motive vegetale și balcoanele, în special cel arcuit, de colț. Un alt aspect interesant îl reprezintă asimetria ancadramentelor de la ferestre și distanțele dintre ele, asimetrie după care clădirea se poate împărți în mai multe volume.

Promovarea pe termen lung a  branding-ului identitar de patrimoniu reprezintă unul dintre obiectivele centrale ale Timișoara Premium Exposed City. Clădirile restaurate vor genera parcursul arhitectural și turistic al cartierului istoric IOSEFIN, impactul produsului finit  conferind puternica vizibilitate pentru investitori, turiști și comunitatea locală.

Photo credit: Daliana Iacobescu

SELECTATĂ

ÎN ADOPTARE

ADOPTATĂ

ÎN EXECUȚIE

FINALIZATĂ

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Piața Mocioni nr. 6

ISTORIC

PROIECT

Close Menu