CASA ZÂNELOR

Aici, în locul acestei case imense, era pe vremuri o colibă din paie, unde trăia singură, o fetiță orfană și săracă. Se hrănea cu resturile pe care i le dădeau oamenii milostivi și dormea pe jos, acoperită cu niște cârpe. Într-o noapte friguroasă, în pragul iernii, fetița se hotărî să își consolideze căsuța, ca să nu mai sufere de frig. A doua zi a mers din casă în casă și a cerut cărămizi, apoi a început să își construiască pereții. Mănuțele ei mici lucrau însă cu greu și prea încet. Când sosi seara, de abia erau puse 5 cărămizi pe primul zid. Fetița se culca istovită, cu gândul să continue a doua zi. În miezul nopții se trezi însă și văzu mare forfotă în jurul ei. Constată cu stupoare că sute de zâne mici și harnice i-au venit în ajutor să construiască zidul, pe care-l începuse ea. Fetița țopăi de fericire și puse și ea mâna, imediat. În câteva luni de zile, fetița și ajutoarele ei, zânele, construiră o casă mare și frumoasă, cea pe care o vedeți acum. Înainte să termine însă ultima cameră, fetița dispăru și nimeni nu  a aflat vreodată unde este. Casa a rămas și vă așteaptă să o terminați. Nu ar fi rău să adormiți aici câteva nopți. Cine știe, poate vă vin zânele în ajutor!

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Piața Traian nr. 2

Piața Traian NR. 2

Poz. 61, cod TM-II-s-B-06096_ Situl urban „Fabric” (I)

Palatul cu Mercur a fost construit între anii 1908-1909, la cererea magnatului timișorean Béla Fiatska, sub forma subsol + parter + 2 etaje. Decoraţiile fațadei, ornamentele florale cu petale înscrise în forme geometrizate (patrulatere) corespund stilului anilor 1900, curentul szeceszió, tipice pentru ultima fază, fazageometri”, cea mai evoluată a stilului.

Promovarea pe termen lung a  branding-ului identitar de patrimoniu reprezintă unul dintre obiectivele centrale ale Timișoara Premium Exposed City. Clădirile restaurate vor genera parcursul arhitectural și turistic al cartierului istoric FABRIC, impactul produsului finit  conferind puternica vizibilitate pentru investitori, turiști și comunitatea locală.

Photo credit: Daliana Iacobescu

SELECTATĂ

ÎN ADOPTARE

ADOPTATĂ

ÎN EXECUȚIE

FINALIZATĂ

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Piața Traian nr. 2

ISTORIC

PROIECT

Close Menu