CASA DE TURTĂ DULCE

Imaginați-vă cum ar fi ca această casă imensă să nu fie din cărămizi, ci din turtă dulce? Să știți că așa a fost odată, demult, demult. Nu, nu era casa vrăjitoarei din Hansel și Grettel, ci a unei prințese drăguțe, care iubea nespus dulciurile. Așa că, tatăl ei, regele, care pur și simplu își adora fiica, i-a construit o casă din turtă dulce, cu etaj cu tot. Micuța prințesă venea adesea aici, se plimba în dulcea căsuță, lingea pereții, rupea bucăți din ferestre ca să le mănânce și se juca cu bomboanele care țineau loc de țigle. Asta până într-o zi în care o furtună năprasnică a dărâmat casa. Prințesa a fost atât de supărată, încât tatăl ei s-a hotărât să refacă întreaga clădire, dar de această dată, din cărămizi. Doar interiorul era făcut complet din turtă dulce. Astfel, casa era solidă și nu mai putea fi dărâmată de vânt, iar prințesa putea în continuare să lingă pereții dulci. Se psune că și acum, după sute de ani, atunci când pășești în această casă, miroase a turtă dulce. Poftiți vă rog! Intrați și adulmecați-o!

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Str. Ștefan cel Mare nr. 33

strada Ștefan cel Mare NR. 33

Zona de Protecție conform Plan Urbanistic General al Municipiului Timișoara

Clădirea a fost constuită la sfârșitul secolului al XIX-lea sub forma demisol parțial + parter + etaj. Parterul, la nivelul colțului clădirii, a fost cel mai probabil destinat de la începutul construcției comerțului sau a găzduit un atelier. Ancadramentele ferestrelor, frontonul de deasupra balconului de la etaj și detaliile intrării amintesc de elementele neo-clasice însă clădirea prezintă și câteva ornamentații Art-Nouveau, probabil datorate unei refațadizări ulterioare.

Promovarea pe termen lung a  branding-ului identitar de patrimoniu reprezintă unul dintre obiectivele centrale ale Timișoara Premium Exposed City. Clădirile restaurate vor genera parcursul arhitectural și turistic al cartierului istoric FABRIC, impactul produsului finit  conferind puternica vizibilitate pentru investitori, turiști și comunitatea locală.

Photo credit: Daliana Iacobescu

SELECTARE

ÎN ADOPTARE

ADOPTATĂ

ÎN EXECUȚIE

FINALIZATĂ

Timișoara Premium Exposed City - Reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara - Str. Ștefan cel Mare nr. 33
Close Menu